Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

"Η πεπονόφλουδα της Χρυσής Αυγής..."***



Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι σύμβουλοι,
Το θέμα της Χρυσής Αυγής που από επιλεκτική αντιφασιστική ευαισθησία ορισμένων καλούμαστε να συζητήσουμε σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο, αποτελεί μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να πέσουν οι μάσκες του άκρατου λαϊκισμού, του φαρισαϊσμού και της γηπεδικής πολιτικής λογικής όσων έχουν μάθει να πετούν τη μπάλα στην εξέδρα, φυγομαχώντας από την σκληρή πραγματικότητα της καθημερινότητας.
Κατά την προσωπική μου γνώμη, η Δημοτική Αρχή κλήθηκε να διαχειριστεί πράγματι μια πρόκληση προερχόμενη από τους εκπροσώπους ενός πολιτικού μορφώματος που παρά τα όσα έχουν διαδραματισθεί, ολόκληρη η οργανωμένη Πολιτεία με τους ισχυρούς δημοκρατικούς μηχανισμούς της και την ισχύουσα νομοθεσία που όλοι είμαστε υποχρεωμένοι να τηρούμε, δεν έχει καταφέρει ακόμη να θέσει εκτός της Συνταγματικής λειτουργίας.
Ξεκινώντας από το τυπικό του ζητήματος, επισημαίνω ότι η χορήγηση της άδειας χρήσης κοινόχρηστου χώρου αποσκοπεί στην εξασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής της κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων για την οποία γνωμοδοτεί σχετικά η αρμόδια Υπηρεσία Τροχαίας και δεν έχει καμία σχέση με την ελεύθερη πραγματοποίηση μιας πολιτικής συνάθροισης.

 
Συνειδητά επιλέχθηκε η οδός, του σεβασμού της νομιμότητας και των δικαιωμάτων κάθε συνδημότη ακόμη και αν αυτός αποτελεί ισχνή μειοψηφία καθώς και της θεσμικής απαξίας της συγκεκριμένης εκδήλωσης.
Άλλωστε Δημοκρατία δε σημαίνει η εξουσία της άποψης της πλειοψηφίας μια δεδομένη στιγμή, αλλά η τήρηση των κανόνων δικαίου που αυτή έχει θέσει.
Εκ του αποτελέσματος πλέον, κάποιοι μπορούν να βλέπουν το ποτήρι μισοάδειο ή μισογεμάτο και να κρίνουν με την ασφάλεια του καναπέ αυτούς που είχαν την ευθύνη και τα διλήμματα της λήψης των αποφάσεων.
Δεν επιλέξαμε την εύκολη λύση της πεπατημένης οδού που ικανοποιεί το πρόσκαιρο αίσθημα των πολλών έναντι των λίγων.
Το αν πράξαμε το σωστό θα κριθεί από την πορεία των πραγμάτων και την κοινωνία των Γρεβενών.
Σημασία έχει ότι με τη διαχείριση του γεγονότος που έγινε και στο βαθμό που αφορούσε το Δήμο Γρεβενών, δεν παρατηρήθηκαν έκτροπα, δεν διαταράχθηκε η κοινωνική λειτουργία της πόλης, δεν κινδύνευσαν άτομα ή περιουσίες και το σημαντικότερο όλων, παρόλο που κάποιοι (άγνωστο γιατί) το επεδίωξαν με κάθε τρόπο, δεν ηρωοποιήθηκαν τα μέλη της οργάνωσης ως δήθεν αγωνιστές που τους απαγορεύεται η πολιτική τους δράση.
Ενώ λοιπόν είναι ξεκάθαρο σε όλους πως ο μόνος τρόπος να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής είναι να απαξιωθούν οι δράσεις της και να χτυπηθεί η ιδεολογία της με τεκμηριωμένα πολιτικά επιχειρήματα, τίθεται το εξής ερώτημα.
Προς τι η πρεμούρα κάποιων να μπει στο κάδρο ενός δυσεπίλυτου ζητήματος της κεντρικής πολιτικής σκηνής η νέα Δημοτική Αρχή όπου ο κύριος ρόλος της είναι όχι να λύνει τα πολιτειακά ζητήματα του Κράτους, αλλά να αντιμετωπίζει τα προβλήματα της καθημερινότητας;
Προφανώς η απάντηση για την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης που προανήγγειλε την σύγκληση του έκτακτου δημοτικού συμβουλίου μέσα από ρεπορτάζ συγκεκριμένου τοπικού μέσου ενημέρωσης το οποίο υπόψιν ήταν και το μόνο που προέβαλλε στο πανελλήνιο τη συγκεκριμένη δράση των Χρυσαυγιτών, είναι αυτονόητη ακόμη και για μικρά παιδιά.
Μπροστά στον Αρμαγεδδώνα των εξελίξεων που έρχονται και αφορούν τη διαχειριστική της επάρκεια για τον καιρό που ηγούνταν του Δήμου Γρεβενών, είναι ηλίου φαεινότερο ότι προσπαθεί αγωνιωδώς να αποπροσανατολίσει τους δημότες με κάθε δυνατό τρόπο.
Άραγε γιατί δεν έπραξε το ίδιο ο επικεφαλής της, όταν όντας Δήμαρχος παρέλασαν μέσα στην πόλη των Γρεβενών Χρυσαυγίτες με υψωμένες τις σημαίες του κόμματος τους ώστε μέσα από ένα έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο να αντιμετωπίσει άπαξ την πρόκληση τους;
Ας αφήσει λοιπόν η αντιπολίτευση τα νεκρά σημεία της προκατάληψης που προέρχονται από την πεποίθηση της να βασίζεται στην επισήμανση των δήθεν λαθών όλων των άλλων γύρω της,αρνούμενη πεισματικά να αντιληφθεί ότι δεν έκανε τίποτε για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα όταν αυτή είχε την ευθύνη.
Κλείνοντας κύριε Πρόεδρε, δεν μπορώ να μην υπενθυμίσω προς όλους και ιδίως σε όσους με τις επιλογές τους συντηρούν την κουλτούρα της πολιτικής βίας που τόσα δεινά έφερε στον τόπο και πληρώνουμε σήμερα με το παραπάνω, μια δήλωση του ιστορικού ηγέτη της Αριστεράς Ηλία Ηλιού, ο οποίος εκτός από το περίφημο «θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα» που του αποδίδεται, όταν αποσύρθηκε από την πολιτική το 1981 ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Είμαι πικραμένος. Όχι τόσο από τους αντιπάλους μου, που έκαναν στο κάτω κάτω τη δουλειά τους, αλλά από τους ομόφρονες μου. Δεν άφησαν πεπονόφλουδα που τους πετούσε η ντόπια ή η ξένη αντίδραση που να μην την πατήσουν... Αν ήθελε κάποιος να γράψει για τις αστοχίες της ηγεσίας του αριστερού κινήματος στην Ελλάδα, δεν θα χρειαζόταν τόμους χειρογράφων με σοβαρές αναλύσεις... Θα του αρκούσαν μερικά χειρόγραφα για να γράψει ένα μικρό χιουμοριστικό βιβλίο με τίτλο «Ο δρόμος με τις πεπονόφλουδες». Δυστυχώς, οι γκάφες των ομοφρόνων μου κατέστρεψαν ένα πανίσχυρο προοδευτικό κίνημα και μας πήγαν πολλές δεκαετίες πίσω.»
Σας ευχαριστώ πολύ. 


***Το παραπάνω κείμενο αφορά τοποθέτησή μου στο Δημοτικό Συμβούλιο Γρεβενών την 20-10-2014 στο έκτακτο θέμα για την κατάθεση στεφάνου από μέλη της Χρυσής Αυγής.

Χρήστος Τριγώνης
Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου